Skip to main content

Kontaktujte nás

agar

Agar

Význam a Kontext

Agar je polysacharidová látka extrahovaná z niektorých druhov červených rias (najmä z rodu Gelidium a Gracilaria). Používa sa ako želírujúca látka v potravinárstve (napr. pri výrobe džemov, želé, cukroviniek), v mikrobiológii ako rastové médium pre kultiváciu mikroorganizmov a v biochémii a molekulárnej biológii na prípravu gélov pre elektroforézu. Agar získal význam najmä vďaka svojej schopnosti vytvárať stabilné gély aj pri relatívne vysokých teplotách.

Gramatika

Agar je podstatné meno neživotného rodu mužského. Skloňuje sa podľa vzoru dub.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
Nominatív agar agary
Genitív agaru agarov
Datív agaru agarom
Akuzatív agar agary
Lokál agare agaroch
Inštrumentál agarom agarmi

Synonymá a Antonymá

Synonymá

  • agar-agar
  • želatina z morských rias

Antonymá

Pre toto slovo neexistujú bežné priame antonymá.

Frazeológia a Kolokácie

  • agarová platňa (v mikrobiológii: platňa so stuhnutým agarom slúžiaca na kultiváciu mikroorganizmov)
  • živný agar (agar obohatený o živiny pre rast mikroorganizmov)

Pôvod slova (Etymológia)

Slovo agar pochádza z malajského slova „agar-agar“, čo označuje červené riasy, z ktorých sa táto látka získava. Do európskych jazykov sa slovo dostalo v 19. storočí.

Príklady použitia vo vetách

  • V laboratóriu sme pripravili agar pre kultiváciu baktérií.
  • Na stuhnutie krému použila namiesto želatíny agar.
  • Agar sa používa ako náhrada želatíny pre vegetariánov a vegánov.
  • Skúmali sme vlastnosti rôznych druhov agaru.
  • Do agaru sme pridali antibiotiká, aby sme selektovali rezistentné baktérie.

Preklady

  • Angličtina: agar
  • Nemčina: Agar
  • Francúzština: agar-agar
  • Španielčina: agar-agar
  • Taliančina: agar-agar
  • Ruština: агар-агар (agar-agar)
  • Čínština: 琼脂 (qióngzhī)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]