Skip to main content

Tvaroh

Tvaroh

Význam a Kontext

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý vzniká zrážaním mlieka a následným oddelením srvátky. Je to mäkký, biely syr s jemnou kyslou chuťou.

Tvaroh sa používa v rôznych kulinárskych receptoch, ako sú koláče, nátierky, plnky a hlavné jedlá. Je známy pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku, čo ho robí obľúbenou potravinou medzi športovcami a ľuďmi, ktorí dbajú na zdravú výživu.

Gramatika

Slovo tvaroh je podstatné meno mužského rodu, neživotné. Skloňuje sa podľa vzoru dub.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
Nominatív tvaroh tvarohy
Genitív tvarohu tvarohov
Datív tvarohu tvarohom
Akuzatív tvaroh tvarohy
Lokál tvarohu tvarohov
Inštrumentál tvarohom tvarohmi

Synonymá a Antonymá

Synonymá

  • syrec (nárečové)
  • hrudkový syr

Antonymá

Pre toto slovo neexistujú bežné priame antonymá.

Frazeológia a Kolokácie

  • jemný tvaroh
  • hrudkovitý tvaroh
  • nízkotučný tvaroh
  • tvaroh s pažítkou (nátierka)
  • tvarohový koláč

Pôvod slova (Etymológia)

Slovo tvaroh pochádza z praslovanského slova „*tvarogъ“, ktoré označovalo kyslý mliečny výrobok. Súvisí so slovesom „tvoriť“, čo naznačuje proces vytvárania tohto produktu z mlieka.

Príklady použitia vo vetách

  • Na raňajky si dám tvaroh s ovocím.
  • Babička upiekla výborný tvarohový koláč.
  • Kúpil som nízkotučný tvaroh na prípravu nátierky.
  • Do plnky pridala tvaroh a hrozienka.
  • Tvaroh je bohatý na bielkoviny.

Preklady

  • Angličtina: Curd cheese
  • Nemčina: Quark
  • Francúzština: Fromage frais
  • Španielčina: Requesón
  • Taliančina: Ricotta (podobný výrobok)
  • Ruština: Творог (Tvorog)
  • Čínština: 豆腐 (Dòufu) (podobné textúrou, ale zo sóje)