horčica
Horčica
Význam a Kontext
Horčica je hustá omáčka alebo pasta vyrábaná z mletých horčičných semienok, octu, vody, soli a ďalších prísad a korenín. Používa sa ako dochucovadlo k mäsu, klobásam, syrom, používajú sa pri príprave šalátových dresingov, marinád a iných pokrmov. Jej chuť sa pohybuje od jemnej a sladkej po pálivú a pikantnú, v závislosti od druhu použitých horčičných semienok a pridaných prísad. (kulinárske) Väčšina komerčne dostupných horčíc patrí medzi spracované potraviny.
Gramatika
Horčica je podstatné meno ženského rodu, neživotné. Skloňuje sa podľa vzoru ulica.
Pád | Jednotné číslo | Množné číslo |
---|---|---|
Nominatív | horčica | horčice |
Genitív | horčice | horčíc |
Datív | horčici | horčiciam |
Akuzatív | horčicu | horčice |
Lokál | horčici | horčiciach |
Inštrumentál | horčicou | horčicami |
Synonymá a Antonymá
Synonymá
- žiadne bežné synonymum (používajú sa opisné výrazy: omáčka z horčičných semienok)
Antonymá
Pre toto slovo neexistujú bežné priame antonymá.
Frazeológia a Kolokácie
- natrieť niečo horčicou (natrieť niečo horčicou ako súčasť jedla)
- pridať horčicu (pridať horčicu do jedla)
- horčica s klobásou (bežná kombinácia jedál)
Pôvod slova (Etymológia)
Slovo horčica pochádza zo staroslovanského slova *gorьčica, odvodeného od *gorьkъ (horký). Tento pôvod odkazuje na horkú chuť horčičných semienok pred spracovaním.
Príklady použitia vo vetách
- Dal si k párkom horčicu a chren.
- Táto horčica je veľmi pálivá.
- Na obed som mal klobásu s horčicou.
- Je to kvalitná kremžská horčica.
- Kúp v obchode horčicu, kečup a majonézu.
Preklady
- Angličtina: Mustard
- Nemčina: Senf
- Francúzština: Moutarde
- Španielčina: Mostaza
- Taliančina: Senape
- Ruština: Горчица (Gorčica)
- Čínština: 芥末 (Jiè mò)