Skip to main content

kvargľa

Kvargľa

Význam a Kontext

Kvargľa je tradičný slovenský mliečny výrobok, druh sušeného tvarohu. Vyrába sa z odtučneného kravského mlieka, ktoré sa nechá skysnúť a následne sa suší. Má charakteristickú tvrdú konzistenciu a kyslastú chuť. Používa sa najmä v tradičnej slovenskej kuchyni ako prísada do jedál, napríklad do bryndzových halušiek (lokálny variant) alebo sa konzumuje samostatne.

Gramatika

Slovo kvargľa je podstatné meno ženského rodu, neživotné. Skloňuje sa podľa vzoru ulica.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
Nominatív kvargľa kvargle
Genitív kvargle kvarglí
Datív kvargli kvargliam
Akuzatív kvargľu kvargle
Lokál kvargli kvargliach
Inštrumentál kvargľou kvargľami

Synonymá a Antonymá

Synonymá

  • sušený tvaroh
  • syrec (regionálne)

Antonymá

Pre toto slovo neexistujú bežné priame antonymá.

Frazeológia a Kolokácie

  • dať si kvargľu s cibuľou – zjesť kvargľu s cibuľou.
  • kvargľa do halušiek – pridať kvargľu ako prísadu do bryndzových halušiek.

Pôvod slova (Etymológia)

Pôvod slova kvargľa nie je úplne jednoznačný. Predpokladá sa, že pochádza zo staroslovanského základu súvisiaceho s kysnutím a tvarohom. Mohlo vzniknúť zo slova „tvarog“ s transformáciou hlások a pridaním prípony.

Príklady použitia vo vetách

  • Na dedinskom trhu predávali domáce kvargle.
  • Pridala som nastrúhanú kvargľu do bryndzových halušiek, aby boli chutnejšie.
  • Môj starý otec mal vždy rád kvargľu s čerstvým chlebom.

Preklady

  • Angličtina: Dried curd cheese
  • Nemčina: Quarkkäse
  • Francúzština: Fromage blanc sec
  • Španielčina: Requesón seco
  • Taliančina: Ricotta secca
  • Ruština: Сухой творог (Sukhoy tvorog)
  • Čínština: (priamy preklad neexistuje, opisne): 干酪 (gān lào)