Skip to main content

jalovčina

Jalovčina

Význam a Kontext

Jalovčina je hovorové označenie pre mäso z jalovice, teda mladej kravy, ktorá ešte nerodila teľa. Toto mäso sa cení pre svoju jemnosť a krehkosť.

Gramatika

Jalovčina je podstatné meno ženského rodu, neživotné. Skloňuje sa podľa vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
Nominatív jalovčina jalovice
Genitív jalovčiny jalovčín
Datív jalovčine jalovčinám
Akuzatív jalovčinu jalovice
Lokál jalovčine jalovčinách
Inštrumentál jalovčinou jalovčinami

Synonymá a Antonymá

Synonymá

  • hovädzie mäso (všeobecnejšie)

Antonymá

Pre toto slovo neexistujú bežné priame antonymá.

Frazeológia a Kolokácie

  • pečená jalovčina – obľúbený spôsob prípravy
  • jalovčina na smotane – tradičné jedlo

Pôvod slova (Etymológia)

Slovo jalovčina je odvodené od slova „jalová“, čo znamená neplodná alebo nerodiaca. Označuje tak mäso z kravy, ktorá ešte nerodila teľa.

Príklady použitia vo vetách

  • Na nedeľný obed sme si pripravili pečenú jalovčinu s knedľou.
  • Jalovčina je známa pre svoju jemnú chuť a nízky obsah tuku.
  • Kuchár odporučil jalovčinu z lokálneho chovu.
  • Cena jalovčiny je obvykle vyššia ako cena bežného hovädzieho mäsa.

Preklady

  • Angličtina: Heifer meat
  • Nemčina: Färsenfleisch
  • Francúzština: Viande de génisse
  • Španielčina: Carne de ternera
  • Taliančina: Carne di manza
  • Ruština: Мясо тёлки
  • Čínština: 小母牛肉 (xiǎo mǔ niú ròu)